Πορεία υλοποίησης του ερευνητικού έργου «Χρήση καινοτόμων τεχνικών και αξιοποίηση των φυσικών πόρων (γεωθερμία) για την βιώσιμη ανάπτυξη θερμοκηπίων»

Το έργο «Χρήση καινοτόμων τεχνικών και αξιοποίηση των φυσικών πόρων (γεωθερμία) για την βιώσιμη ανάπτυξη θερμοκηπίων» υλοποιείται από το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών και Εξοπλισμού (ΕΓΚΕ) με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Στην περιοχή του Λιμνοχωρίου εντοπίζεται το γεωθερμικό πεδίο τοπικού ενδιαφέροντος Αετού Φλώρινας που μπορεί να αξιοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης των θερμοκηπίων με σχετικά χαμηλό κόστος. Αντικείμενο του έργου είναι η διερεύνηση της ικανότητας και επάρκειας του γεωθερμικού πεδίου να καλύψει τόσο τις ανάγκες θέρμανσης σύγχρονων θερμοκηπίων όσο και η δυνατότητα χρήσης των θερμών νερών για την καλλιέργεια σπαραγγιών, ώστε να διαφανούν τρόποι μελλοντικής αξιοποίησης του. Το πιλοτικό θερμοκήπιο που κατασκευάστηκε είναι εξοπλισμένο με αντλία θερμότητας και θερμοκουρτίνα για τη μείωση των ενεργειακών του αναγκών. Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί εκπαίδευση παραγωγών, γεωπόνων και φοιτητών στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες και στις νέες τεχνολογίες στα θερμοκήπια, προκειμένου να μπορούν να στελεχώσουν μελλοντικές θέσεις απασχόλησης που δυνητικά θα δημιουργηθούν στον τομέα των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, την Τρίτη 10-12-2024 πραγματοποιήθηκε έλεγχος της πορείας του έργου στην περιοχή των Βαλτόνερων του Δήμου Αμυνταίου ως προς την ολοκλήρωση των θερμοκηπιακών μονάδων και της σύνδεσης τους με το γεωθερμικό ρευστό ενώ συζητήθηκαν και σχεδιάστηκαν οι απαιτούμενες μελλοντικές ενέργειες που απαιτούνται για την έναρξη των πιλοτικών καλλιεργειών. Στην συνάντηση εργασίας συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργικών Κατασκευών και Εξοπλισμού, Καθηγητής Θωμάς Κωτσόπουλος, ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του ΠΔΜ Καθηγητής Φωκίων Παπαθανασίου και ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας του ΠΔΜ Βασίλειος Άμπας. Απώτερος στόχος της έρευνας της κοινοπραξίας είναι η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων και η δημιουργία ενός δομημένου επιχειρηματικού σχεδίου για την δυνατότητα κατασκευής βιώσιμων οικονομικά και περιβαλλοντικά θερμοκηπίων – αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην περιοχή, που είτε θα προσελκύσουν επενδυτές, είτε θα αποτελέσουν εργασιακό αντικείμενο των κατοίκων της περιοχής αυξάνοντας το εισόδημά τους.

Την Τετάρτη 11-12-2024 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη φοιτητριών και φοιτητών του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ στα δυο θερμοκήπια όπου τους έγινε παρουσίαση των θερμοκηπίων και του τρόπου λειτουργίας τους . Ανάλογες εκπαιδευτικές επισκέψεις θα γίνουν  και από το Τμήμα Γεωπονίας του ΠΔΜ, ενώ με την έναρξη των πιλοτικών καλλιεργειών στα δυο θερμοκήπια θα ακολουθήσουν δράσεις με στόχο την εκπαίδευση παραγωγών, γεωπόνων και φοιτητών/τριών στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες και στις νέες τεχνολογίες στα θερμοκήπια.

 

Scroll to Top