ΣΧΟΛΗ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΤΜΗΜΑ

ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ

ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ

ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

PLP0905-6

ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ

9

ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΜΕΤΑΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΩΡΕΣ
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
Διαλέξεις 2
Εργαστήριο / Εργ. Ασκήσεις 2
Ασκήσεις (Πράξης κ.λ.π.) 0

ΣΥΝΟΛΟ ΩΡΩΝ

4 5
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ειδικού Υποβάθρου-Επιλογής
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Όχι
ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ και ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Ελληνική
ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ERASMUS ΝΑΙ (στην Αγγλική)

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (URL)

https:// eclass.uowm.gr/courses/AGRO119/

2. ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Το μάθημα αυτό δίνει έμφαση στην μετασυλλεκτική μεταχείριση οπωροκηπευτικών και σε θέματα συντήρησης, αποθήκευσης και μεταφοράς των καρπών, φρούτων και ανθέων όπως: σχέσεις προσυλλεκτικών παραγόντων και δομής και φυσιολογικής λειτουργίας των καρπών, διαπνοή και διατήρηση, συγκεντρώσεις ανόργανων στοιχείων και φυσιολογικές ανωμαλίες, αναπνοή, φυτικές ορμόνες και κυρίως αιθυλένιο και επίδραση στην φυσιολογική ωρίμανση. Επίσης επικεντρώνεται στις τεχνολογικές εφαρμογές που έχουν σχέση με τις φυσιολογικές λειτουργίες των καρπών και ανθέων ώστε τα τελικά προϊόντα να φθάσουν στον τελικό καταναλωτή με τα καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Μετά την επιτυχή παρακολούθηση του μαθήματος Μετασυλλεκτική Μεταχείριση Οπωροκηπευτικών οι φοιτητές-τριες θα πρέπει να γνωρίζουν σε γενικές αρχές τις φυσιολογικές παραμέτρους και την τεχνολογία που επηρεάζει την ζωή των καρπών και ανθέων μετά την συγκομιδή. Αναλυτικότερα θα πρέπει να είναι ικανοί:
1. Να περιγράφουν τους παράγοντες και τους φυσιολογικούς μηχανισμούς που αναπτύσσονται μεταξύ καρπών και εξωτερικού περιβάλλοντος, να αναγνωρίζουν και να μπορούν να εξηγήσουν τους μηχανισμούς που ρυθμίζουν την διαπνοή των συγκομισθέντων προϊόντων.
2. Να συγκρίνουν τις διαφορετικές μεταβολικές διαδικασίες των καρπών και ανθέων μετά την συγκομιδή και να μπορούν να εξηγήσουν την επίδραση διαφόρων περιβαλλοντικών συνθηκών.
3. Να αναγνωρίζουν τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την σωστή δομή των καρπών και να μπορούν να υποστηρίξουν την σημασία τους για την σωστή λειτουργία τους κατά την αποθήκευση .
4. Να συνδυάζουν την διατήρηση και συντήρηση με την δράση των φυτικών ορμονών σε επίπεδο κυττάρου και οργάνων.
5. Να μπορούν να εξηγούν τις τεχνολογικές εφαρμογές προσαρμογής των καρπών και ανθέων σε διαφορετικές περιβαλλοντικές και μεταβολικές συνθήκες.
6. Να οργανώνουν και να πραγματοποιούν πειράματα στην μετασυλλεκτική μεταχείριση και τεχνολογία και να μπορούν να καταλαβαίνουν και να εξηγούν τα αποτελέσματα των παραπάνω πειραμάτων.
7. Να δουλεύουν ομαδικά και να εφαρμόζουν συνεργιστικά τις ικανότητες τους για να επιλύουν προβλήματα ή να παραδίδουν εργαστηριακές εργασίες ή/και εργασία πεδίου. Να οργανώνουν και να εξηγούν δεδομένα που έχουν συλλέξει από διάφορα πειράματα και να αποδίδουν τις παρατηρήσεις και τα συμπεράσματα τους σε γραπτή και προφορική μορφή. Να μπορούν να κρίνουν και να εξηγούν δημοσιευμένη βιβλιογραφία σχετική με το αντικείμενο της εργασίας τους.
8. Ένα επιπλέον μαθησιακό αποτέλεσμα είναι ότι μετά το μάθημα της Μετασυλλεκτικής Μεταχείρισης Οπωροκηπευτικών οι φοιτητές-τριες θα έχουν αποκτήσει επιστημονική κριτική σκέψη και την ικανότητα να περιγράφουν και εφαρμόζουν την γνώση σε νέες καταστάσεις, όπως ο σχεδιασμός και η πραγματοποίηση πειραμάτων.

Γενικές Ικανότητες

Οι πτυχιούχοι μετά την απόκτηση του πτυχίου θα:
- έχουν το θεωρητικό και πρακτικό υπόβαθρο που αφορά το γνωστικό πεδίο της επιστήμης της Γεωπονίας και της διαδικασίας της φυτικής παραγωγής
- έχουν την δυνατότητα της δημιουργικής αξιοποίησης των επιστημονικών γνώσεων και της σύγχρονης τεχνολογίας για την ανάπτυξη και φροντίδα των πάσης φύσεως φυτικών καλλιεργειών καθώς και την παραγωγή και εμπορία φυτικού αναπαραγωγικού υλικού
- έχουν αποκτήσει το αναγκαίο γνωστικό υπόβαθρο ώστε να είναι δυνατή η πρόσβασή τους σε περαιτέρω μεταπτυχιακές σπουδές
- είναι σε θέση να εφαρμόζουν κατάλληλα τις θεωρητικές και πρακτικές τους γνώσεις που έχουν αποκτηθεί κατά την περίοδο των σπουδών
Επίσης
Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
Λήψη αποφάσεων
Αυτόνομη εργασία
Ομαδική εργασία
Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
Παράγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης

3. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

• Βασικές αρχές μετασυλλεκτικής μεταχείρισης οπωροκηπευτικών και τεχνολογίας.
• Επίδραση διαφόρων συνθηκών στον μεταβολισμό των συγκομισθέντων προϊόντων.
• Επίδραση των φυσιολογικών ανωμαλιών στην ποιότητα και τεχνολογία οπωροκηπευτικών και ανθέων.
• Επίδραση αποθήκευσης και μεταφοράς στην φυσιολογία και τεχνολογία των καρπών και ανθέων.
• Κριτήρια αξιολόγησης των ποιοτικών χαρακτηριστικών. Κριτήρια συλλεκτικής ωριμότητας οπωροκηπευτικών και ανθέων. Συγκομιδή.
• Οργάνωση και λειτουργία συσκευαστηρίων. Διαδικασία και υλικά συσκευασίας. Τυποποίηση αγροτικών προϊόντων. Ποιοτικός έλεγχος.
• Μετασυλλεκτικές φυσιολογικές ανωμαλίες και ασθένειες οπωροκηπευτικών και ανθέων.
• Τεχνικές και συνθήκες πρόψυξης. Βασικές αρχές λειτουργίας και ελέγχου των ψυκτικών θαλάμων.
• Τεχνικές και συνθήκες συντήρησης ανά προϊόν. Συνθήκες και προβλήματα κατά την μεταφορά των οπωροκηπευτικών και ανθέων.

4. ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ και ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
Πρόσωπο με πρόσωπο (Διαλέξεις-Εργαστήρια)
ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Χρήση Τ.Π.Ε. με υποστήριξη μαθησιακής διαδικασίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-class στην διδασκαλία, στην εργαστηριακή εκπαίδευση και στην επικοινωνία με τους φοιτητές-τριες

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
Δραστηριότητα Φόρτος Εργασίας Εξαμήνου
Διαλέξεις 40
Εργαστηριακές ασκήσεις και διεξαγωγή πειραμάτων 15
Συγγραφή και παρουσίαση εργασιών 15
Μελέτη και ανάλυση βιβλιογραφίας 15
Αυτοτελής μελέτη 40
Σύνολο Μαθήματος (25 ώρες φόρτου εργασίας ανά πιστωτική μονάδα) 125
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ 1. Επίσημη γραπτή τελική εξέταση θεωρίας (50%) στο τέλος εξαμήνου
Η γραπτή τελική εξέταση της θεωρίας περιλαμβάνει:
- Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής
- Ερωτήσεις σύντομης απάντησης
- Συγκριτική αξιολόγηση στοιχείων θεωρίας

2. Εργασίες Εργαστηρίου (25%)
Οι εργασίες του εργαστηρίου αποτελούνται από ομαδική συγγραφή και παρουσίαση πάνω σε αντικείμενο του εργαστηρίου για αξιολόγηση από τον καθηγητή.

3. Τελική γραπτή εξέταση Εργαστηρίου (25%)
Η γραπτή τελική εξέταση του εργαστηρίου περιλαμβάνει:
- Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής
- Ερωτήσεις σύντομης απάντησης
- Συγκριτική αξιολόγηση στοιχείων εργαστηρίου

Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι προσδιορισμένα στον οδηγό του μαθήματος που διανέμεται από τον καθηγητή στην αρχή του εξαμήνου στους φοιτητές-τριες και βρίσκεται και σε ηλεκτρονική μορφή στην πλατφόρμα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης e-class.

5. ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

-Προτεινόμενη Βιβλιογραφία :

• Μετασυλλεκτική Φυσιολογία Μεταχείριση Οπωροκηπευτικών και Τεχνολογία. Διαιτητική Αξία Οπωροκηπευτικών (2010), Βασιλακάκης Μ., Εκδόσεις Γαρταγάνης, Θεσσαλονίκη, [ISBN : 960-88706-8-2].
• Μετασυλλεκτική Μεταχείριση Καρπών και Λαχανικών (2016), Πάσσαμ, Χ.Κ., Τσαντίλη, Ε., Χριστόπουλος, Μ.Β., Καυκαλέτου, Μ., Αλεξόπουλος, Α. και Καραπάνος, Ι., Εκδόσεις Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών [ISBN 978-960-603-261-5]
• Μετασυλλεκτική Φυσιολογία και Τεχνολογία Νωπών Οπωροκηπευτικών Προϊόντων (2004), Σφακιωτάκης, Ε., Εκδόσεις Typo MAN, Θεσσαλονίκη.
• Βιολογία και Τεχνολογία των Οπωροκηπευτικών μετά την συγκομιδή (2009), Καραουλάνης, Γ., Εκδόσεις Σταμούλη, Αθήνα. [ISBN: 978-960-351-768-9].
• Advances in Postharvest Fruit and Vegetable Technology (2015), Wills, R.B.H. and Golding, G., CRC Press [978-1482216967].
• Φυσιολογία και Ανάπτυξη Φυτών (2017), 2η έκδοση Ελληνική-6η έκδοση Αγγλική, Taiz L. Zeiger E., Moller I.M. and Murphy A., Εκδόσεις UTOPIA ΕΠΕ, Αθήνα, Ελλάδα [ISBN: 978-618-5173-16-6]
• www.homeorchard.ucdavis.edu/general-harvest.shtml#harvesting

• www.bae.ncsu.edu/programs/extension/publicat/postharv/

• www.postharvest.ucdavis.edu/Produce/Disorders/index.shtml

• www.postharvest.ucdavis.edu/Produce/ProduceFacts/Fruit/fig.shtml

• (http://directory.google.com/Top/Science/Biology/Botany/Plant_Physiology/
-Συναφή επιστημονικά περιοδικά:
• Postharvest Biology and Technology, Elsevier Publishers