ΣΧΟΛΗ |
ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ |
||||
ΤΜΗΜΑ |
ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ |
||||
ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ |
ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ |
||||
ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ |
GEB0509-5 |
ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ |
5 | ||
ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ |
ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ | ||||
ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ |
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ |
ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ | |||
Διαλέξεις | 3 | ||||
Εργαστήριο / Εργ. Ασκήσεις | 0 | ||||
Ασκήσεις (Πράξης κ.λ.π.) | 0 | ||||
ΣΥΝΟΛΟ ΩΡΩΝ |
3 | 5 | |||
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ | Ειδίκευσης Γενικών Γνώσεων | ||||
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ | |||||
ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ και ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ | Ελληνική | ||||
ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ERASMUS | ΝΑΙ (στην Αγγλική γλώσσα) | ||||
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (URL) |
|
2. ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Μαθησιακά Αποτελέσματα |
|
Το μάθημα αποτελεί το βασικό μάθημα σχετικά με την τυποποίηση και συσκευασία αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να • Κατανοεί τις αρχές που εφαρμόζονται κατά την τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων. • Οργανώνει τις διαδικασίες διαλογής, συσκευασίας και σήμανσης των αγροτικών προϊόντων. • Γνωρίζει τους κανονισμούς τυποποίησης των αγροτικών προϊόντων (φυτικής και ζωικής προέλευσης). • Γνωρίζει τις βασικές λειτουργίες της συσκευασίας και τα κριτήρια επιλογής της κατάλληλης συσκευασίας. • Γνωρίζει τα διαθέσιμα υλικά, μορφές και συστήματα συσκευασίας αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. • Γνωρίζει τις αλληλεπιδράσεις συσκευασίας – αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. • Γνωρίζει τη νομοθεσία σχετικά με την συσκευασία αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. • των τροφίμων. • Γνωρίζει τις νέες εξελίξεις στη συσκευασία αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. • Κατανοεί την επίδραση της συσκευασίας αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στο περιβάλλον. |
|
Γενικές
Ικανότητες |
|
Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών Λήψη αποφάσεων Αυτόνομη εργασία Ομαδική εργασία Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον |
3. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
• Αρχές που εφαρμόζονται κατά την τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων. • Διαλογή συσκευασία και σήμανση των αγροτικών προϊόντων. • Τυποποίηση των νωπών φρούτων - λαχανικών και προδιαγραφές της τυποποίησης αυτών. • Τυποποίηση προϊόντων φυτών μεγάλης καλλιέργειας (σιτηρά, βαμβάκι, αραβόσιτος, καπνός, ζαχαρότευτλα). • Τυποποίηση ανθοκομικών προϊόντων και καλλωπιστικών δενδρυλλίων ( δρεπτά άνθη, φυτά δοχείου, καλλωπιστικά προϊόντα ). • Τυποποίηση των ζωικών προϊόντων: γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας ,προϊόντα με βάση το κρέας (αλλαντικά), αυγά, μέλι. • Λειτουργίες της συσκευασίας ενός τροφίμου. • Βασικές αρχές επιλογής της κατάλληλης συσκευασίας αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. • Υλικά συσκευασίας αγροτικών προϊόντων και τροφίμων (πλαστικό, ξύλο, χαρτί, γυαλί, μεταλλικοί περιέκτες). • Ασηπτική συσκευασία. • Συσκευασία τροποποιημένης ατμόσφαιρας. • Βρώσιμη συσκευασία. • Ενεργός και έξυπνη συσκευασία. • Αλληλεπιδράσεις συσκευασίας – τροφίμου. • Συσκευασία τροφίμων και περιβάλλον. |
4. ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ και ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ |
Πρόσωπο με πρόσωπο | ||||||||||||||||||||||||
ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ |
Χρήση Τ.Π.Ε. με υποστήριξη μαθησιακής διαδικασίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-class στην διδασκαλία, στην εργαστηριακή εκπαίδευση και στην επικοινωνία με τους φοιτητές. | ||||||||||||||||||||||||
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ |
|
||||||||||||||||||||||||
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ |
Γλώσσα αξιολόγησης: Ελληνική και Αγγλική για τους φοιτητές του προγράμματος Erasmus. 1. Γραπτή εξέταση Θεωρίας (40%) στο τέλος του εξαμήνου που περιλαμβάνει: - Ερωτήσεις σύντομης απάντησης - Ερωτήσεις ανάπτυξης 2. Γραπτή εξέταση Εργαστηρίου (30%) στο τέλος του εξαμήνου που περιλαμβάνει: - Ερωτήσεις σύντομης απάντησης - Ερωτήσεις ανάπτυξης - Επίλυση προβλημάτων 3. Συγγραφή εργασίας (30%) Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι αναρτημένα στην πλατφόρμα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης (E-class) του μαθήματος και γνωστοποιούνται στους φοιτητές στο πρώτο μάθημα. |
5. ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
-Προτεινόμενη Βιβλιογραφία : |
• Αρβανιτογιάννης, Ι.Σ., & Στρατάκος, Α.Χ. (2011). Τεχνολογίες Επεξεργασίας και Συσκευασίας Τροφίμων. Ασφάλεια Τροφίμων. Εκδόσεις University Studio Press [ISBN: 9789601220161] • Κυρανάς, Ε., (2016). Τρόφιμα (Σύσταση, Προέλευση, Αλλοιώσεις, Επεξεργασία, Ποιότητα και Συσκευασία), 2η έκδοση. Εκδόσεις Τζιόλα, Θεσσαλονίκη. [ISBN: 978-960-418-662-4]. • Μπλούκας, Ι.Γ. (2017). Συσκευασία Τροφίμων. Εκδόσεις UNIBOOKS ΙΚΕ, Αθήνα. [ISBN: 978-618-530-432-4]. • Παπαδάκης, Σ.Ε., (2018). Συσκευασία Τροφίμων. 2η έκδοση. Εκδόσεις Τζιόλα, Θεσσαλονίκη. [ISBN: 978-960-418-618-1]. • Cruz, R.M.S. (2020). Food Packaging. Innovations and Shelf-Life. CRC Press [ISBN: 978-036-708-574-2] • Grumezescu, A., & Holban, A. M. (Eds.). (2019). Trends in Beverage Packaging: Volume 16: The Science of Beverages. Academic Press. [ISBN: 978-012-816-683-3] |
-Συναφή επιστημονικά περιοδικά: |