ΣΧΟΛΗ |
ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ |
||||
ΤΜΗΜΑ |
ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ |
||||
ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ |
ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ |
||||
ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ |
GEB0307-4 |
ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ |
3 | ||
ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ |
|||||
ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ |
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ |
ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ | |||
Διαλέξεις | 2 | ||||
Εργαστήριο / Εργ. Ασκήσεις | 1 | ||||
Ασκήσεις (Πράξης κ.λ.π.) | 0 | ||||
ΣΥΝΟΛΟ ΩΡΩΝ |
3 | ||||
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ | Γενικών γνώσεων | ||||
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ | - | ||||
ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ και ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ | Ελληνική | ||||
ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ERASMUS | Ναι στην Αγγλική Γλώσσα | ||||
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (URL) |
|
2. ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Μαθησιακά Αποτελέσματα |
|
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα: • γνωρίζουν τις βασικές αρχές της επιστήμης των τροφίμων • γνωρίζουν τη σχέση διατροφής και υγείας • γνωρίζουν τις βασικές έννοιες για τη διατροφική αξία των τροφίμων • κατανοούν την επίδραση της επεξεργασίας τροφίμων στα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων • κατανοούν τις διατροφικές συστάσεις και τη νομοθεσία των τροφίμων για τη διαθρεπτική επισήμανση • κατανοούν τις τάσεις για την ανάπτυξη νέων τροφίμων (νεοφανή, λειτουργικά, φαρμακευτικά) • μπορούν να αναζητούν πληροφορίες για τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων κάνοντας χρήση πινάκων σύνθεσης τροφίμων |
|
Γενικές
Ικανότητες |
|
Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις Λήψη αποφάσεων Ομαδική εργασία Εργασία σε διεθνές περιβάλλον Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας |
3. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
• Τρόφιμα και θρεπτικές ύλες • Μάκρο- και μίκρο- θρεπτικά συστατικά τροφίμων • Κατηγορίες τροφίμων • Γενικές αρχές επιστήμης τροφίμων • Σχέση διατροφής και υγείας του ανθρώπου • Επίδραση της επεξεργασίας στη διατροφική αξία των τροφίμων • Πίνακες σύνθεσης τροφίμων • Μεσογειακή διατροφή – Διατροφική πυραμίδα • Κατηγορίες καταναλωτών (vegan, vegetarian, flexitarian) • Νεοφανή, λειτουργικά και φαρμακευτικά τρόφιμα |
4. ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ και ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ |
Πρόσωπο με πρόσωπο | ||||||||||||||||||||||||
ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ |
Χρήση Τ.Π.Ε. με υποστήριξη μαθησιακής διαδικασίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Open class στην διδασκαλία, στην εργαστηριακή εκπαίδευση και στην επικοινωνία με τους φοιτητές. | ||||||||||||||||||||||||
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ |
|
||||||||||||||||||||||||
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ |
Γλώσσα αξιολόγησης: Ελληνική και Αγγλική για τους φοιτητές του προγράμματος Erasmus. 1. Γραπτή εξέταση Θεωρίας (60%) στο τέλος του εξαμήνου που περιλαμβάνει: - Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής – Σωστού/Λάθους - Ερωτήσεις σύντομης απάντησης - Ερωτήσεις ανάπτυξης 2. Συγγραφή εργασίας (40%) Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι αναρτημένα στην πλατφόρμα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης Open class) του μαθήματος και γνωστοποιούνται στους φοιτητές στο πρώτο μάθημα. |
5. ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
-Προτεινόμενη Βιβλιογραφία : |
- Ανδρικόπουλος, Ν. (2015). Τροφογνωσία [Προπτυχιακό εγχειρίδιο]. Κάλλιπος, Ανοικτές Ακαδημαϊκές Εκδόσεις. https://hdl.handle.net/11419/4696 - Ανδρικόπουλος, Ν. (2022). Τροφογνωσία Ενότητα ΙΙΙ [Προπτυχιακό εγχειρίδιο]. Κάλλιπος, Ανοικτές Ακαδημαϊκές Εκδόσεις. https://dx.doi.org/10.57713/kallipos-82 Γιαννακούλια, Μ., & Φάππα, Ε. (2015). Διατροφική συμβουλευτική και συμπεριφορά [Προπτυχιακό εγχειρίδιο]. Κάλλιπος, Ανοικτές Ακαδημαϊκές Εκδόσεις. https://hdl.handle.net/11419/577 - Ζαμπέλας, Α. (2017). Η Διατροφή στα Στάδια της Ζωής (2η Έκδοση). Εκδόσεις BROKEN HILL PUBLISHERS LTD, Κύπρος - Κοντογιάννη, Μ., Γιαννακούλια, Μ., Καράτζη, Κ., & Φάππα, Ε. (2015). Εγχειρίδιο Κλινικής Διατροφής [Προπτυχιακό εγχειρίδιο]. Κάλλιπος, Ανοικτές Ακαδημαϊκές Εκδόσεις. https://hdl.handle.net/11419/1940 - Κουτελιδάκης, Α.Ε. (2019). Λειτουργικά Τρόφιμα. Εκδόσεις Ζήτη, Θεσσαλονίκη. - Σφλώμος, Κ., Μασούρας, Θ., & Βαρζάκας, Θ. (2021). Εισαγωγή στην επιστήμη τροφίμων και στοιχεία διατροφής του ανθρώπου. Εκδόσεις Τσότρας, Αθήνα. - Σφλώμος, Κ., & Βαρζάκας, Θ. (2021). Εισαγωγή στην επιστήμη και την τεχνολογία τροφίμων. Εκδόσεις Τσότρας, Αθήνα. - Janice Thompson, J., Manore, M., & Vaughan. L.A. (2021). Η Επιστήμη της Διατροφής (4η Έκδοση). Ιατρικές Εκδόσεις Λαγός Δημήτριος, Αθήνα. |
-Συναφή επιστημονικά περιοδικά: |
- Foods (https://www.mdpi.com/journal/foods) - Nutrients (https://www.mdpi.com/journal/nutrients) - Antioxidants (https://www.mdpi.com/journal/antioxidants) - British Journal of Nutrition (https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition) - Journal of Food Composition and Analysis (https://www.sciencedirect.com/journal/journal-of-food-composition-and-analysis) - Journal of Food Science (https://ift.onlinelibrary.wiley.com/journal/17503841) - Journal of Food Science and Technology (https://www.springer.com/journal/13197) - The American Journal of Clinical Nutrition (https://academic.oup.com/ajcn) - The Journal of Nutrition (https://academic.oup.com/jn) - Frontiers in Nutrition (https://www.frontiersin.org/journals/nutrition) - Nutrition (https://www.sciencedirect.com/journal/nutrition) |