ΣΧΟΛΗ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΤΜΗΜΑ

ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ

ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ

ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

GEB0105

ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ

1

ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΑΓΡΟ - ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΩΡΕΣ
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
Διαλέξεις 3
Εργαστήριο / Εργ. Ασκήσεις 0
Ασκήσεις (Πράξης κ.λ.π.) 0

ΣΥΝΟΛΟ ΩΡΩΝ

3 5
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Γενικών γνώσεων Ειδικού υποβάθρου
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Όχι
ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ και ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Ελληνική
ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ERASMUS Όχι

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (URL)

https:// eclass.uowm.gr/courses/AGRO107/

2. ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και σημαντικότερη η γνώση των καιρικών συνθηκών για την αγροτική παραγωγή καθώς παίζει καθοριστικό ρόλο η συμβολή τους στην ανάπτυξη των καλλιεργειών και στις αποδόσεις τους εφόσον έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη παρασίτων και ασθενειών αλλά και με τις ανάγκες του εδάφους και των διαφόρων φυτών σε νερό. Η αγρομετεωρολογία είναι ένα διεπιστημονικό πεδίο γνώσης που ασχολείται κυρίως με τις ατμοσφαιρικές επιστήμες και την εδαφολογία με σκοπό την διερεύνηση της επίδρασης των παραγόντων του περιβάλλοντος στη γεωργική παραγωγή.
Σκοπός του μαθήματος είναι η πλήρης κατανόηση των περιβαλλοντικών παραγόντων (θερμοκρασία, υγρασία και αέρα) που επιδρούν στην ανάπτυξη της γεωργικής παραγωγής καθώς και η αξιοποίηση τους για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και ανάπτυξη μιας μονάδας βιολογικής παραγωγής.
Οι ασκήσεις του εργαστηρίου θα βοηθήσουν τους φοιτητές/τριες να καταλάβουν και να εξοικειωθούν με τις έννοιες και τα φαινόμενα της ατμόσφαιρας που επηρεάζουν τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και παραγωγές. Με την ολοκλήρωση αυτών των ασκήσεων θα είναι σε θέση να επιτελέσουν υπολογισμούς και να διεκπεραιώσουν τα δεδομένα των ατμοσφαιρικών παραμέτρων ώστε να συμβάλουν στην γεωπονική έρευνα αλλά και να παρέχουν υπηρεσίες στον αγρό.
Μετά την επιτυχή παρακολούθηση του μαθήματος οι φοιτητές/τριες θα είναι σε θέση:
1. Να γνωρίζουν την Δομή και τις φυσικές ιδιότητες της ατμόσφαιρας.
2. Να αντιλαμβάνονται τα γενικά γνωρίσματα της Κλιματολογίας.
3. Να κατανοούν την συμπεριφορά των φυτών σε ποικίλες περιβαλλοντικές συνθήκες και να την αξιοποιούν προς όφελος τους.
4. Να αναγνωρίζουν τους διάφορους τύπους κλιματικών ζωνών και τα μικροκλίματα που επικρατούν στην Ελλάδα.
5. Να χρησιμοποιούν όλες τις βασικές αρχές της φυσικής που είναι πολύ σημαντικές στην Αγρομετεωρολογία ώστε να τις εφαρμόζουν στον αγρό.
6. Να γνωρίζουν τις μεθόδους μέτρησης της υγρασίας.
7. Να γνωρίζουν τα όργανα μέτρησης της υγρασίας, ατμοσφαιρικής πίεσης και ηλιακής ακτινοβολίας.
8. Να αναλύουν τα φαινόμενα που σχετίζονται με την Αγρομετεωρολογία (κλιματολογία, γεωργική μετεωρολογία) και να αποσαφηνίζουν τις επιδράσεις τους στις αγροτικές καλλιέργειες.
9. Να γνωρίζουν πως λειτουργούν ο μετεωρολογικοί σταθμοί και τα μετεωρολογικά όργανα καθώς και να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν

Γενικές Ικανότητες

Οι πτυχιούχοι μετά την απόκτηση του πτυχίου θα:
- έχουν το θεωρητικό και πρακτικό υπόβαθρο που αφορά το γνωστικό πεδίο της επιστήμης της Γεωπονίας και της διαδικασίας της φυτικής παραγωγής
- έχουν το θεωρητικό και πρακτικό υπόβαθρο που αφορά το γνωστικό πεδίο της Ζωοτεχνικής επιστήμης και της διαδικασίας της κτηνοτροφικής παραγωγής
- έχουν την δυνατότητα της δημιουργικής αξιοποίησης των επιστημονικών γνώσεων και της σύγχρονης τεχνολογίας για την ανάπτυξη και φροντίδα των πάσης φύσεως φυτικών καλλιεργειών καθώς και την παραγωγή και εμπορία φυτικού αναπαραγωγικού υλικού
- έχουν αποκτήσει το αναγκαίο γνωστικό υπόβαθρο ώστε να είναι δυνατή η πρόσβασή τους σε περαιτέρω μεταπτυχιακές σπουδές
- είναι σε θέση να εφαρμόζουν κατάλληλα τις θεωρητικές και πρακτικές τους γνώσεις που έχουν αποκτηθεί κατά την περίοδο των σπουδών
Επίσης
Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
Λήψη αποφάσεων
Αυτόνομη εργασία
Ομαδική εργασία
Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
Παράγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης

3. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

• Εισαγωγικές έννοιες της Φυσικής περιβάλλοντος, Προσδιορισμός των φυσικών μηχανισμών που επηρεάζουν το κλίμα μιας περιοχής. Το κλίμα της Γης – Κλιματικές αλλαγές. Γενικές αλληλεπιδράσεις του κλίματος με τα φυτά και τα ζώα. Επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην γεωργία και στο περιβάλλον
• Δομή και Σύσταση της Ατμόσφαιρας. Κατακόρυφη κατανομή της πίεσης και της θερμοκρασίας του αέρα, Περιοχές, μάζα και πάχος της ατμόσφαιρας, Γενικές μορφές της υδροστατικής εξίσωσης, Προέλευση και εξέλιξη της ατμόσφαιρας της Γης
• Θερμοδυναμική της ατμόσφαιρας για φαινόμενα που σχετίζονται με την μετεωρολογία και την κλιματολογία. Θερμοκρασία, σχετική και απόλυτη υγρασία. Αλλαγές φάσης, Θερμική διαστολή, Καταστατική εξίσωση. Ροές ακτινοβολίας, αισθητή θερμότητα, λανθάνουσα θερμότητα, θερμότητα εδάφους.
• Ευστάθεια της ατμόσφαιρας και αδιαβατική θερμοβαθμίδα, Δυναμική θερμοκρασία, Ταξινόμηση θερμοκρασιακών αναστροφών, Μετεωρολογικό ύψος αναμείξεως, Αέριοι ρύποι και αιωρούμενα σωματίδια. Μεταφορά ρύπων
• Ηλιακή ακτινοβολία και Φωτισμός, Νόμοι της ακτινοβολίας, περιγραφή οργάνων μέτρησης της ηλιακής ακτινοβολίας.
• Κατακρημνίσματα, Σχηματισμός των ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων. Μορφές κατακρημνισμάτων, εγκατάσταση δικτύων σημειακών μετρήσεων, έλεγχος ομοιογένειας και ανάλυση διπλών αθροιστικών καμπυλών, Συμπλήρωση βροχομετρικών παρατηρήσεων-αναγωγή σε διαφορετικό υψόμετρο, επιφανειακή ολοκλήρωση σημειακών βροχοπτώσεων.
• Εξάτμιση και διαπνοή. Φυσικό υπόβαθρο εξάτμισης, Κατακράτηση νερού βροχόπτωσης (παρεμπόδιση (interception), επιφανειακή παγίδευση (depression). Σύγχρονες μέθοδοι εκτίμησης και πρόγνωσης. Βασικές λειτουργίες δημιουργίας μετεωρολογικών φαινομένων (βροχή, δρόσος, υγρασία).
• Αγρομετεωρολογία για εχθρούς και ασθένειες ζώντων οργανισμών. ασθένειες φυτών, Ζιζάνια και οικοσύστημα, Αγρομετεωρολογικά μοντέλα εχθρών και ασθενειών
• Αγρομετεωρολογική μοντελοποίηση, Συναρτησιακά μοντέλα, Μοντέλα βιομάζας, Μοντέλα βλάστησης, Στατιστικά μοντέλα, Μέθοδοι τηλεπισκόπησης, Μοντέλα προσομοίωσης, Φαινολογικά μοντέλα, Μοντέλα αξιολόγησης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής
• Βιοκλιματικοί δείκτες (αισθητής θερμοκρασίας, δυσφορίας, ξηρότητας). Αντιπαγετική προστασία. Μετεωρολογικά φαινόμενα που επηρεάζουν δυσμενώς τη γεωργική παραγωγή. Σχέσεις πρόβλεψης παραγωγής καλλιεργειών με μετεωρολογικά δεδομένα.
Εργαστηριακό μέρος
• Χωροχρονικές Κλίμακες στη Αγρομετεωρολογία. Γη και Ήλιος, Στοιχεία Ηλιακής Γεωμετρίας. Μονάδες μέτρησης και φυσικές σταθερές.
• Μικρομετεωρολογικά όργανα και αισθητήρες. Αισθητήρες μέτρησης θερμοκρασίας, υγρασίας, πίεσης, ηλιακής ακτινοβολίας, ταχύτητας ανέμου κλπ. Έκθεση και τρόποι καταγραφής των παραμέτρων που μετρούν.
• Δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών, λειτουργικές απαιτήσεις του συστήματος, ο σταθμός διαχείρισης δικτύου των ΑΜΣ, τεχνικές απαιτήσεις κάθε υποσυστήματος, κεντρική μονάδα αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών (ΚΜ-ΑΜΣ), σχεδίαση του σταθμού διαχείρισης δικτύου (ΣΔΔ) του συστήματος ΑΜΣ, αισθητήρες μετρήσεων, Ιστός, Σχετική διάταξη τμημάτων των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών, εργασίες υποδομής.
• Δυνητική Εξατμισοδιαπνοή. Πραγματική Εξατμισοδιαπνοή. Ισοζύγιο Ύδατος στον αγρό. Στοιχεία του υδατικού ισοζυγίου για την αξιολόγηση του μικροκλίματος γεωργικών περιοχών.
• Διάχυση μάζας και μικρομετεωρολογία αέριας ρύπανσης σε γεωργικές περιοχές. Σημειακή και μη-σημειακή ρύπανση γεωργικών περιοχών. Εκτίμηση με ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια
• Αγροκλιματικά μοντέλα και μοντέλα ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας. Εφαρμογές από τη συνδυασμένη χρήση τους με στόχο την εκτίμηση των πιθανών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη Γεωργία.
• Εφαρμογές και ασκήσεις φυσικής και αγρομετεωρολογίας.

4. ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ και ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

Πρόσωπο με πρόσωπο εργαστήρια και διαλέξεις μέσα στην αίθουσα καθώς και στον αγρό. (Πειραματικός αγρός που ανήκει στο Τμήμα Γεωπονίας)

ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Χρήση Τ.Π.Ε με υποστήριξη μαθησιακής διαδικασίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-class, στην διδασκαλία, την εργαστηριακή εκπαίδευση και την επικοινωνία με τους φοιτητές καθώς και χρήση διαφανειών του power point για την πρόσωπο με πρόσωπο διδασκαλία μέσα στην αίθουσα.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
Δραστηριότητα Φόρτος Εργασίας Εξαμήνου
Διαλέξεις 30
Εργαστήρια/ασκήσεις 25
Συγγραφή εργασιών 15
Μελέτη και ανάλυση βιβλιογραφίας 15
Προσωπική Μελέτη 40
Σύνολο Μαθήματος (25 ώρες φόρτου εργασίας ανά πιστωτική μονάδα) 125
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Περιγραφή της διαδικασίας αξιολόγησης

Γλώσσα Αξιολόγησης, Μέθοδοι αξιολόγησης, Διαμορφωτική ή Συμπερασματική, Δοκιμασία Πολλαπλής Επιλογής, Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης, Ερωτήσεις Ανάπτυξης Δοκιμίων, Επίλυση Προβλημάτων, Γραπτή Εργασία, Έκθεση / Αναφορά, Προφορική Εξέταση, Δημόσια Παρουσίαση, Εργαστηριακή Εργασία, Κλινική Εξέταση Ασθενούς, Καλλιτεχνική Ερμηνεία, Άλλη / Άλλες

Αναφέρονται ρητά προσδιορισμένα κριτήρια αξιολόγησης και εάν και που είναι προσβάσιμα από τους φοιτητές. 1. Τελική γραπτή εξέταση θεωρίας (50%)
• Ερωτήσεις σύντομης απάντησης
• Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής
• Ερωτήσεις ανάπτυξης
2. Εργασίες Εργαστηρίου (25%) οι εργασίες του εργαστηρίου αποτελούνται από ομαδική συγγραφή επιστημονικών άρθρων μικρής έκτασης και καλύπτουν το αντικείμενο του κάθε εργαστηρίου, αποστέλλονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας e-class ώστε να διορθωθούν από τον καθηγητή κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι το επόμενο εργαστήριο.
3. Τελική γραπτή εξέταση εργαστηρίου (25%)
• Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής
• Ερωτήσεις σύντομης απάντησης
• Επίλυση ασκήσεων

Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι προσδιορισμένα στον οδηγό του μαθήματος που διανέμεται από τον καθηγητή στην αρχή του εξαμήνου στους φοιτητές-τριες και βρίσκεται και σε ηλεκτρονική μορφή στην πλατφόρμα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης e-class.

5. ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

-Προτεινόμενη Βιβλιογραφία :
• Αγρομετεωρολογία-Ανάλυση και Προσομοίωση (2015) Ν. Δαλέζιος, (Ηλεκτρονικά Συγγράμματα ‘Κάλλιπος’)
• Εφαρμοσμένη Μετεωρολογία (2013), Ε. Μπαλτάς, Εκδόσεις Ζήτη, Θεσσαλονίκη (Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 33134074)
• Γενική Κλιματολογία με στοιχεία Μετεωρολογίας (1997), Π. Μαχαίρας, Χ. Μπαλαφούτης, University Studio Press. (Εύδοξος)
• Μαθήματα Γεωργικής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας (2010), Α. Φλόκας, Α. Χρονοπούλου-Σερέλη, Εκδόσεις Ζήτη. Θεσσαλονίκη. (Εύδοξος)
• Μαθήματα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας (1997), Α. Φλόκας, Εκδόσεις Ζήτη. Θεσσαλονίκη. (Εύδοξος)
• Γεωργική Μετεωρολογία και Μικρομετεωρολογία (2015), Ι.Ξ. Τσίρος
• Agrometeorology: Principles and Applications of Climate Studies in Agriculture (2004), H. Mavi and G. Tupper, CRC Press.
• The climate near the ground (2003), R. Geiger, R. Aron and P. Todhunder, Rowman & Littlefield Publishers INC, Maryland USA
-Συναφή επιστημονικά περιοδικά:
-Συναφή επιστημονικά περιοδικά:

• Journal of Agrometeorology, Association of Agrometeorologists (http://agrimetassociation.org/Journal.aspx)
• Italian Journal of Agrometeorology, Firenze University Press (https://riviste.fupress.net/index.php/IJAm )
• Agriculture and Forest Meteorology, Elsevier Publishers (https://www.journals.elsevier.com/agricultural-and-forest-meteorology